Renoveringen av smedjan fortsätter. (Klicka på texten så ser du mer…)

Arbetet med att renovera smedjan fortsätter. Nu är det de dåliga stockarna som ska bytas ut.
Bakom ässjan fanns bl.a. delar till en vagn. Är det någon som vill göra en rekonstruktion så ta kontakt med oss på Kista.

 

Nu pågår arbetet med att byta ut den gamla syllstocken i smedjan. De nya stockarna som kommer att användas är från skogen på Kista. 

Här ligger den gamla syllen (nedersta stocken) som ska bli mall för den nya. Den som utför detta tunga och precisa arbete är Ola Lundqvist.

 

Det är så spännande med detta arbete. Det visar sig att smedjan troligen är hitflyttad någon annanstans ifrån, då stockarna är märkta. Det är några huggmärken i stockarna; l på den nedersta, ll på nästa osv… Undrar var den stått tidigare och vad det huset användes till…

En del av timret är också återanvänt. Några är kalkade och det finns uthuggningar på en del som visar på att de suttit på andra ställen tidigare. En del är vända så att tidigare insida blev utsida.

Återbruk är bra!

Idag har Ola bilat syllen, dvs huggit till den nedersta stocken, utifrån hur den tidigare såg ut. Det är viktigt att den blir rätt då den ju är grunden för de stockar som ska  vara ovanpå den. Så mäta, såga, markera, hugga. Noggrant och idogt arbete. Den gamla ligger bredvid som mall. 

Nu är syllen klar och nästa stock håller på att få sin rätta form. Den är lite för hög ännu så Ola hugger ur den lite till. 

Arbetet går vidare. Trots att stockarna ser fina ut visade det sig att de hade vridit sig. Därför fick Ola ta hem och såga om dem. Det är väl ingen som påstått att det ska vara enkelt. Men fint blir det!

I detta genuina hantverk som kräver mycket kunskap och pression använder Ola flera olika verktyg, både gamla och mer moderna. 

Här en timmerbila av wiramodell. AB Dalgren nämns som smidesmästare vid Wira bruk år 1860, son till CA Dalgren, känd wirasmed. Han har tydligen också varit verksam i Ortala

Stämjärn och träklubba används också

Emedan en del annat arbete underlättas av elverktyg

    

Men det är hela tiden ögat, kunskapen och känslan för materialet som gör att resultatet blir så fint. 

Idag kom ytterligare en stock på plats. Ett par av knutarna på de gamla stockarna är nästan helt borta. Ola kommer att ersätta dem, dels med en ny och dels med en som satt där som en lagning sedan tidigare. 

Nu är det dags för andra sidan av smedjan att få lite nytt. För att kunna få loss de gamla trasiga stockarna och sedan få den/de nya på plats har Ola hissat upp knuten en dryg decimeter med en domkraft. 

Här byter han bara insidan av stocken. På andra sidan dörren, bara utsidan. Det kallas för “halvsulning”

När man byter mindre del av stocken kallar Ola det för “lusning”

Det är en ren fröjd att se så skickligt hantverk.
Han bilar (hugger) med en timmerbila och täljer med en bandkniv.
 
Ola sågar ur ruttet virke i stocken, för att sedan göra en “lusning” , dvs ersätta bara den dåliga delen.
 
Ola fortsätter att byta de dåliga delarna på stocken ovanför de nya utbytta. Han kommer här att göra “halvsulningar”, dvs byta bara utsidan av stocken. 
Då han fräst ur den dåliga delen kommer det fram så kallade “dymlingar”. Det är pluggar som hjälper till att hålla stockarna på plats som kallas så.
 
   
 
Han har nu ställt det som ska bli den nya utsidan av stocken på rediga konsoler för att kunna märka och sedan kapa den till rätt storlek.
Det är en variant på hur man kan göra. Tidigare lyfte han taket med domkrafter och tog ur stocken , som du kan se lite längre upp i tråden. Nu valde han detta sätt i stället. 

 

Share