Köksträdgården 2018

Den 14 maj satte vi 3 kg sättpotatis – även i år av sorten “Amadine”.

Den 15 maj planterades bondbönor, dill, majrovor, rödbetor och spenat. I odlingsbädden med morötter och palsternackor, som vi satte i höstas, fyllde vi på med nya frön, där det fattades. Linfrön från förra året satte vi framför åbrodden. Sedan vattning.

Några timmar senare med trimmern och handkraft hade mängden maskrosor decimerats! Maskrosor, ja, “kärt barn har många namn” brukar man ju säga. Vad tycks om: Lejontand, Kopiss, Skallnacke, Monkhuvud, Smörblomster ( i Finland)? Enligt gammal folktro kunde maskrosor skydda mot troll och häxor. Maskrosor kan användas som aptitretande och magstärkande medel och är även urindrivande. Utvärtes kan de användas mot eksem. Blommorna kan ätas hela, jäsas till vin eller kokas till saft eller sirap. De tidiga bladen på våren kan ersätta ruccola i sallad.

Körveln växer så det knakar – överallt! Fram till 1800-talet användes den som brännvinskrydda och medicinalväxt. Den kom antagligen hit med munkar redan under medeltiden. Där den idag växer förvildad, har det förmodligen tidigare legat köksträdgård.

Kirskål finns det också gott om. Det är också en förvildad matgrönsak, som från början odlades i klosterträdgårdarna. Kirskålen kan med fördel ersätta spenat! Förväll och frys in!

Efter en solig, torr och varm maj månad, kom äntligen regn, MEN just på midsommarafton! I köksträdgården blev i alla fall grödorna glada och nu börjar det bli fart i bäddarna: majrovorna har gallrats (25 maj) och riddarsporrarna som blåst omkull har nu bundits upp. En gren på flädern blåste också av i de kraftiga kastvindarna på midsommarafton. Tyvärr verkar inte rödbetor gro i år heller. Dillen är på väg och några linplantor sticker upp. Morötterna som vi satte i höstas drog vi upp den 25 maj, men de gick inte att äta. Små ynka morötter fyllda med rötter – nej inte sätta dylika frön på hösten!

Inte en droppe regn sedan midsommar och nu är vi inne i mitten av juli! Inget regn väntas heller de närmaste 10 dagarna, enligt SMHI. Dessutom är det 30-33 grader utomhus, så vattningen känns lite meningslös, för det torkar upp omedelbart igen. Dock har vi försökt vattna grönsaksodlingarna 2 ggr/vecka, men inget vidare resultat har uppnåtts. Humlen och åbrodden växer fint (utan bevattning).

Endast hälften av de sådda linfröna har kommit upp och resten av frösådden ger magert resultat i år. Vi får skylla på torkan! Jordärtskockor har kommit upp av de som legat kvar i jorden och vid dess “fötter” blommar 2 dm korta blomsterbönor, vilka jag tänkt skulle växa och blomma för fullt högt upp i skyn!

När vi nu har kommit fram till augusti, vet vi att denna sommar har varit den varmaste på 260 år! Den 8 aug t ex hade vi 32 grader. Kistadagen närmar sig, bondbönorna är klara att skördas, potatisblasten har vissnat, men potatisen får ligga kvar ett tag till. Jordärtskockorna har inte blommat ännu, så där blir det sen skörd.

Den 9 sept. I dag har vi skördat det som fanns. Av de 3 kg sättpotatis vi satte fick vi ca 5 kg; några få stora, men de flesta var små. 

Palsternackorna blev ynkligt smala och hamnade i komposten

Även de morötter som vi satte i våras blev små; en tugga och sedan till komposten. Rödbetornas skörd resulterade i två stycken vardera till oss två trädgårdsarbetare, resten var små och ligger nu i komposten. Humlen växer som vanligt, men en av störarna har blåst omkull helt och hållet, så den humlen är avklippt. Röda vinbär blev det många på de två buskarna och något färre av de svarta. På relativt nya äppelträdet fanns i dag några äpplen, men med tydliga maskhål lite här och var. Vi passade på att klippa till trädet upptill så det inte blir för högt. De två gamla äppelträden gav massor av små frukter, som var till lycka för korna utanför! Bondbönorna är skördade tidigare. Jordärtskockorna blommar nu, men när vi lyfte upp en fanns bara små skockor, så den satte vi ner igen. De får stå kvar ett tag till. Förutom dem är det nästan färdigarbetat i trädgården för i år. Bilden överst visar hur det ser ut i dag den 9 sept.

Share